15 december 2022

Een branded podcast als marketing tool?

Branded podcast

Al enige tijd worstelen marketeers met de vraag: “Is een banded podcast een goede marketingtool?”. Dit najaar werd voor het eerst The Dutch Podcast Conference georganiseerd en wij van Podcast Studio Rotterdam en De Amsterdamse Podcast Studio waren erbij. Wat opviel was dat er veel marketeers en communicatiespecialisten aanwezig waren om antwoord te krijgen op precies deze vraag. Het antwoord van de diverse sprekers valt samen te vatten als: JA, MAAR!

Een branded podcast is een fantastisch medium om een groot maar gericht publiek aan te spreken. En je spreekt dit publiek ook nog eens aan op een momenten waar dit eerder niet mogelijk was. Je vergroot de merkawareness en merkbetrokkenheid. Een branded podcast draagt in ruime mate bij aan een positieve merkassociatie en je vertelt een verhaal dat past bij de waarden van je merk. Zo bouw je langzaam maar zeker een waardevolle relatie op met je publiek. En daar zit gelijk de crux.

Een branded podcast levert niet een directe return on investment op. Het is geen wondermiddel dat van je volledige doelgroep in een klap een fanbase maakt. Het succes van een podcast is iets waar lang aan gebouwd moet worden. Naarmate een podcast langer loopt, krijgt deze meer en meer tractie. Het publiek groeit en de connectie tussen een podcast en haar luisteraars of kijkers wordt langzaam steeds hechter. Het is dus een werk van lange adem.

Als marketeer vereist het dus een bepaalde mate van vertouwen. Het succes van een branded podcast is dan ook niet af te lezen aan het aantal downloads via spotify of views via youtube. Het succes zit hem in dat je als organisatie jezelf op een unieke wijze manifesteert in de markt. Je ceëert content voor jouw doelgroep die dit consumeert op een moment dat het hen het beste uitkomt. Daarnaast is het natuurlijk zo dat een podcast die eenmaal gemaakt is, voor altijd blijft renderen. Staar je dus niet dood op een snel resultaat. Waar het om gaat, is dat je er ermee begint en je product continu blijft verbeteren. Dan komen de resultaten vanzelf.

Ben jij als bedrijf of organisatie opzoek naar een partij die jou kan helpen bij het maken van een branded podcast? Bij Podcast Studio Rotterdam staan we voor je klaar.

Laurens Peek – Founder van Podcast Studio Rotterdam, De Amsterdamse Podcast Studio en Trenchcoat Film

Direct contact

Parklaan 32, 3016BC, Rotterdam